Home
©Audrey C. Crosby

pääkuva pääkuva (©Audrey C. Crosby)

 

PURE INSTINCT

Englantilainen täysiveriori, 6-vuotias (s. 26.10.2009 [3v 26.2.2010]), rautias (sabino), säkäkorkeus 162cm, re 150-160cm
i. Pure Rush (ii. Just Class, ie. Guess Who) - e. Blast of Silence (ei. Born of Fire, ee. Absurdia)

Pure Instinct ostettiin kuin sika säkissä, mitä en yleensä harrasta. Oria kuvailtiin superlahjakkaaksi yksilöksi ja myyntivideon nähtyäni en epäillyt lauseen todenmukaisuutta. Siispä Pure Instinct liittyi neljäntenä orina porukkaamme. Saapuessaan ori oli supertimmissä kunnossa, mutta harjoituksen vähentyessä, jotta ori pääsi rauhassa sopeutumaan uuteen kotiinsa, kasvatti se muutamassa viikossa jo pienen mahan, vaikkei hirveästi ylimääräistä saanutkaan.

Läsipäistä herraa kuvattiin myynti-ilmoituksessa hyvätapaiseksi ja jopa kiltiksi. Sitä oli vaikea uskoa aluksi, kun Puren kanssa ei nähnyt päivääkään ilman uhkailua ja testaamista. Pahimpina päivinä se saattoi litistää karsinan seinää vasten ja vilautteli purukalustoaan jatkuvalla syötöllä. Kun pikkuhiljaa ihmisten kokeileminen alkoi jäädä pois ja ori alkoi uskoa ja kuunnella, mitä siltä pyydettiin, löytyi se kiltteyskin. Matkalla tuli kuitenkin kärsittyä jos jonkinlaisista mustelmista, mutta se oli kyllä kaiken arvoista! Pure Instinct on mahtavimpia hevospersoonoita, joita olen elämässäni tavannut. Orilla on tapana käyttäytyä aristokraattisen ylhäisesti kaikissa tilanteissa ja se harvoin pelkää tai säikkyy mitään. Puren pelkkä katse jo kertoo sen tietävän olevansa upea. Ori myös nauttii esiintymisestä, oli kyseessä sitten ratsastuskilpailut, näyttelyt tai vaikka oripäivät - se on joka tilanteessa korvat höröllä ja poseeramassa kameroille.

Pure Instinct taitaa yhä uskoa olevansa karsinansa herra, vaikka sitä on monesti muistutettu ihmisen omasta tilasta ja yleisesti ottaen hyvistä tavoista. Siksi on monesti kaikille helpointa laittaa ori narunpäähän ja taluttaa se vesikarsinaan hoidettavaksi. Myös sen takia, että Pure Instinct rakastaa veden kanssa läträämistä. Eräs sen lempijutuista on juoda suoraan vesiletkusta, kun joku suihkuttaa vettä sen turpaa kohden. Harjaamisen ja muiden toimenpiteiden päälle ori ei piittaa, mutta satuloimista se inhoaa. Liekö sen vyötä kiristelty liian napakaksi tai liian nopeasti, sillä eniten protesteja aiheuttaa juuri satulavyön kiinnittäminen, jätti sen kuinka löysälle tahansa.

Ratsastuskentälle päästessä Pure Instinct laiskistuu silmissä - ainakin niin kauan, kun ollaan "vaan" kotitallilla. Siltä saa vaatimalla vaatia, jotta se viitsii vaivautua tottelemaan ratsastajan esittämiä apuja. Jopa esteillä, vaikka ori todistetusti tykkää hypätä, sitä pitää jatkuvasti kannustaa reippaampaan menoon. Lisäksi Purella on tapa liikkua todella pitkänä, joten se vaatii pitkän ajan verryttelyä, jotta sen saa ratsastettua myöhemmin kasaan ja kantamaan itseään kunnolla. Kilparadoilla Pure on kuin toinen hevonen. Se vastaa apuihin hyvin ja kulkee peräänannossa vaikka selkään olisi istutettu perunasäkki. Ylimääräistä virtaa sillä ei kilpailuissakaan ole, mutta kyllä ori suorittaa, kun siltä jotain pyytää.

Mitä kuuluu tänään?

9. lokakuuta 2010: Pure Instinct on käynyt harjoituksen vuoksi muutamalla lähitallilla seurakilpailuissa hyppäämässä muutaman pikkuluokan. Ori tuntuu tykkäävän kilpailutapahtumista ja lastauskin on sujunut aina mukavasti. Toivottavasti pääsemme kohtapuolin sen kanssa tositoimiin. Valmentajamme on kuitenkin painottanut Puren kanssa hidasta etenemistä, sillä ori vaatii paljon aikaa sopeutuakseen muutoksiin ja uusiin asioihin. Katsotaan siis rauhassa, mihin tulevaisuus meidät ohjaa!

15. lokakuuta 2010: Pure Instinct on ilmoitettu ensimmäisiin kilpailuihinsa. Ori ottaa osaa lokakuun ERJ-Cupiin, luokkiin 100cm ja 110cm. Saa nähdä, kuinka meidän käy ...

30. lokakuuta 2010: Pure Instinct on startannut ensimmäisissä kilpailuissaan ja menestynyt hienosti. Ensimmäisen sijoituksensa se sai 150cm-tasolta, mikä on mahtava juttu! Ori on siis hyvässä vireessä.
3. joulukuuta 2010: Ratsastin tänään Pure Instinctin kevyesti läpi. Se oli ehkä hieman pirteämpi kuin normaalisti, mutta kulki silti melko rauhallisesti ja rentona. Ori kulki ominaiseen tapaansa pitkänä ja löysänä, joten laitoin sen peruuttamaan muutaman kerran ja teimme muutaman pysähdyksen ensin käynnistä ja myöhemmin muutaman kerran ravista ja laukasta. Pure alkoi lopputunnista jo kulkea hieman paremmin ja tänään se riitti mainiosti. Läpiratsastuksen päätteeksi laukkasimme muutaman kierroksen rentoa harjoituslaukkaa, jossa annoin oriin kulkea pitkässä muodossa. Sen jälkeen jäähdyttelin oria ravissa ja lopulta kävelimme hetken pitkin ohijn ennen kuin laskeuduin satulasta ja talutin orin talliin. Heitin oriille riimun päähän ja vein sen vesikarsinaan talliin saavuttuamme. Harjasin Puren vielä kevyesti ja valutin sille lämmintä vettä juotavaksi, ja sen se hörppi hyvillä mielin. Lopulta loimitin orin kevyellä villaloimella ja vein sen karsinaansa.

25. maaliskuta 2011: Pure Instinct on ollut muiden orien tapaan poissa kilparadoilta, sillä aikani ei ole riittänyt kilpailuihin osallistumiseen viime aikoina. Herran kanssa on kuitenkin treenattu ahkeraan ja olemme valmentautuneet kouluratsastuksen saralla, sillä viime aikoina yhteistyö ei oikein sileälläkään ole sen kanssa sujunut. Liekö orilla liikaa energiaa, vai mahtaako se kaivata parrasvaloihin?
20. kesäkuuta 2011: Pure Instinct on kilpaillut kesällä jonkin verran, mutta olemme yrittäneet irrottautua talvisesta arjesta ja ori on päässyt tarhailemaan ja laiduntamaan pidemmissä pätkissä. Kuntoa ollaan kyllä ylläpidetty entiseen malliin ja Pure on aikamoisessa vireessä, sillä se tuntuu olevan niin henkisesti kuin ruumiillisesti voimakas!

Astutusinfoa ja jälkikasvu

Pure Instinctin suku koostuu lahjakkaista täysiverikilpahevosista, minkä vuoksi orista sai pulittaa pitkän pennin. Pitkälle kolmanteen sukupolveen saakka Pure Instinctin suku on puhtaasti estehevosia. Orin isä Pure Rush oli poikansa tavoin sabino rautias, pienikokoinen ori. Se kilpaili menestyksellä 130-140cm -luokissa nuoren ratsastajansa kanssa. Nuorena Pure Rush menestyi laatuarvosteluissa ja ikäluokkakilpailuissa. Pure Rushin isä Just Class oli grand prix -tason estehevonen, johon monet ihastuivat sen upean rautiaan värin takia. Just Class jätti useita satoja jälkeläisiä. Pure Instinctin isänemä Guess Who oli suurikokoinen ruunikko tamma, joka kilpaili 150cm-tasolla esteratsastuksessa melko menestyksekkästi. Tamma jätti Pure Rushin lisäksi vain yhden tammajälkeläisen.

Pure Instinctin emä Blast of Silence, upea rautias tamma, kilpaili parhaina vuosinaan grand prix -esteradoilla. Tamma kiersi espanjalaisen isäntänsä kanssa maailmancupeissa ympäri Eurooppaa. Myöhemmin se siirretiin siitostammaksi ja ehti jättää neljä varsaa ennen menehtymistään. Blast of Silencen isä Born of Fire oli tulisieluinen hevonen, joka tuli kuuluisaksi kipakasta luonteestaan ja mielenkiintoisista mielenilmauksistaan kilparadoilla. Ori saattoi kesken esteradan laittaa kaiken ranttaliksi, mistä huolimatta se menestyi ratsastajansa kanssa mainittavan hyvin kilparadoilla. Blast of Silencen emä Absurdia oli kaikin verroin niin sanotusti tavallinen hevonen. Se kilpaili aluetason esteillä 110-120cm -luokissa. Blast of Silence jäi tamman ainoaksi varsaksi.

Pure Instinct astuu vain estepainotteisia tammoja. Se on käytettävissä täysiveri- ja puoliveritammoille sekä tietyin ehdoin ratsuponikasvatukseen.

Kilpailutulokset

Kilpailukalenteriin merkitään vain orin parhaat kilpailutulokset.

02/11/10 ERJ Wincare, 150cm, 4/30
14/11/10 ERJ Talli Kirmaus, 120cm, 3/30
15/01/11 ERJ Rough Stallions, 160cm, 7/50
15/01/11 ERJ Charmyard Stud, 150cm, 1/60
17/01/11 ERJ Charmyard Stud, 150cm, 4/60
18/01/11 ERJ YT Nokkelan, 150cm, 8/80
19/01/11 ERJ Crowahills Castle, 160cm, 1/59
21/01/11 ERJ YT Nokkelan, 150cm, 7/80
28/01/11 ERJ Charmyard Stud, 150cm, 3/50
19/04/11 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 2/30
27/05/11 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 5/30
28/05/11 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 1/30
01/06/11 ERJ Elisenda, 140cm, 5/36
02/06/11 ERJ Elisenda, 140cm, 5/36
03/06/11 ERJ Elisenda, 130cm, 1/47
03/06/11 ERJ Elisenda, 140cm, 5/36
13/06/11 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 1/30
29/06/11 ERJ Dark Side Trakehners, 140cm, 5/30

cullamore@gmail.com Home