Home
©Audrey C. Crosby

pääkuva pääkuva (©Audrey C. Crosby)

 

CUBA LIBRE

Englantilainen täysiveriori, 7-vuotias (s. 15.10.2009 [3v 15.2.2010]), tummanruunikko, säkäkorkeus 163cm, re 150-160cm
i. LA. Gentleman (ii. Manhattan, ie. Lady Candy) - e. Ginger Tonic (ei. Drawing Castles, ee. Margarita)

Cuba Libre ostettiin meille Belgiasta. Maksoimme orista melkoisen hinnan, sillä sen suvussa on useita grand prix -tason estehevosia ja Cuba Libre itse on menestynyt nuorten hevosten arviossa erinoimaisesti. Cubaa oli ratsastettu Belgiassa paljon, joten viisivuotiaana meille saapuessaan ori oli jo hyvin rutinoitunut ja osaava, mitä ratsastukseen tuli. Sen elämänilo tuntui olevan hieman hukassa, vaikka orin olikin fyysisesti huippukunnossa. Ensimmäiseksi se meillä päästettiinkin muiden orien joukkoon päästämään paineita laitumelle. Muutaman tunnin kahakoinnin jälkeen pojat rauhoittuivat laiduntamaan rinnakkain ja nykyään ne näkee monesti rapsuttelemassa toisiaan tarhassa. Cubakin on tuntunut saavuttaneen paremman vireen yhteistarhauksen myötä, vaikka sen takapuoleen ilmestyykin säännöllisesti karvattomia laikkuja.

Cuba Libre on todella rauhallinen kaveri. Joskus tuntuu, että se on nähnyt ja kokenut jo kaiken mahdollisen, koska mikään ei sitä hätkäytä. Toisaalta oria ei kuitenkaan voi antaa kokemattomien käsiin, sillä silloin se väistämättä ottaa johdon. Cuba luottaa paljon siihen kuvaan, minkä ihmisestä ensi näkemällä saa, joten alusta lähtien sitä on kohdeltava oikeudenmukaisesti ja määrätietoisesti. Kun orille on asetettu rajat ja niistä pidetään kiinni, se on mitä mukavin käsiteltävä. Hoidettaessa ori seuraa uteliaana ihmisen liikkeitä ja tutkisi mielellään kaikki hoitajansa käteen osuvat tavarat, ennen kuin antaisi niillä koskea itseään. Mikäli harjojen antaminen nuuhkittavaksi alkaa käydä hermoille, kannattaa vaan unohtaa koko juttu ja olla kuin ei mitään, niin ori loppujen lopuksi itsekin unohtaa koko homman. Se olisi vaan niin mielellään mukana kaikessa, mitä tehdään!

Kun Cuban näkökenttään tuo satulan ja suitset, se haluaisi jo lähteä. Ori ei millään tahtoisi käsittää, että ne pitää pukeakin, ennen kuin mihinkään päästään. Toisinaan suitsittaessa Cuba saattaa osoittaa mieltään, jos sitä ei huvittaisi juuri silloin lähteä kuntoilemaan. Tällöin se nostaa päänsä pilviin ja kieltäytyy avaamasta suutaan. Ollaanpa joskus jouduttu pujottamaan kuolaimet sen suuhun, kun se on kilpailupaikalla yhtäkkiä laittanut hommille stopin. Oli miten oli, tallista se aina lähtee korvat hörössä.

Ratsastettaessa Cuba Libre on joinain päivinä upea ja toisina sen tahmeus masentaa. Esteitä nähdessään ori virittyy kuitenkin aivan omanlaiseensa tunnelmaan, eikä varmasti petä odotuksia. Sillä ei ole tapana kuumua, mutta orin askellajit saavat huomattavasti lisää ponnekkuutta ja liitoa, kun se pääsee esteille. Hypätessään Cuba käyttää hyvin takaosaansa ja sen hypyt suuntautuvat reilusti ylöspäin. Välillä se koituu ongelmalliseksi, etenkin jos vauhti on päässyt hieman hiipumaan ja vastassa olisi leveä okseri. Yleisesti ottaen Cuba olisikin varmaan parempi korkeushyppääjänä, kuin mitä se on radoilla. Kaiken kaikkiaan orin kanssa on kuitenkin mukava hypätä, sillä sen asenne esteitä kohtaan on positiivinen ja se ei kiellä syyttä.

Mitä kuuluu tänään?

9. lokakuuta 2010: Cuba Libre on ollut viime aikoina erityisen intensiivisessä treenissä. Alkuun ori tuntui harppaavan askeleita eteenpäin, nyt sen kehitys on hieman taantunut. Taitaa olla siis sopiva kohta pitää hieman hermolomaa kevyemmän treenin lomassa. Cuba on tällä hetkellä rataesteillä 120cm-tasoinen, mutta yksittäisenä sen kanssa ollaan hypätty peräti 140cm esteitä. Sille on vielä melko hankalaa hypyn ajoittaminen oikein. Ratsastaja saa myös olla orin kanssa todella tarkka laukan säilyttämisestä ennen ja jälkeen esteen.

28. marraskuuta 2010: Novak kävi valmentamassa Cubaa ja minua tänään. Paukkupakkaset ovat pakottaneet ottamaan treenin viime päivinä tavallista rauhallisemmin, joten ori oli melkoisen virkeä ja alkukäynneistä lähtien se liikkui vähän liikaakin eteenpäin. Muutaman kerran ori otti myös pari sivuaskelta, kun lumia putoili maneesin katolta, siitä huolimatta, että Novak yritti pitää meidät jatkuvasti kiireisinä. Sään vuoksi aikaisemmin suunniteltu tavallista vaativampi estetreeni jäi ja sen sijaan teimme puomi- ja kavalettiharjoituksia. Cuba tuntui olevan kuin ruutitynnyri valmiina räjähtämään: se hyppäsi puomienkin yli ja kavaleteilla liiotteli rajusti tarvittavaa ilmavaraa. Novak määräsikin tehtäväksi siirtymisen ravista käyntiin tai vaihtoehtoisesti pysäyttämisen kahden toisistaan kymmenisen metrin päässä olevan puomin väliin. Alun vastaanhangoittelun jälkeen minusta alkoi vihdoin tuntua siltä, etten ollutkaan pelkkä matkustaja vaan ori myös kuunteli antamiani apuja. Loppuvalmennustunnista haastavimmaksi tehtäväksi koitui Cuban kääntäminen pois juuri ennen kavalettia - ori imi pikkuesteelle niin paljon, että meinasin monen monta kertaa jäädä yksikseni kääntymään. Kun valehtelematta kymmenisen toiston jälkeen kääntyminen vihdoin alkoi onnistua, Novak antoi minulle melko kriittistä palautetta päivän ratsastussuorituksestani ja jätti minut häpeästä punaisena jäähdyttelemään Cubaa. No, ehkä ensi kerralla menee paremmin!

3. joulukuuta 2010: Tällä kertaa valmennustunti Novakin kanssa sujui huomattavasti paremmin kuin viime kerralla. Teimme tänään pelkästään puomiharjoituksia ja koska Cuballa oli taas yksi sen tahmeimeista päivistä, valmennuksen pääpaino jäi oriin saamiseen hyvin kuulolle ja pyrkimään kunnolla eteen. Rentoutta siltä ei tällä kertaa puuttunut - herra kulki liiankin letkeästi: moni puomi kolahteli ja muutaman kerran Cuba meinasi seota omiin jalkoihinsa puomeilla. Pitkien alkukäyntien ja verryttelyn jälkeen ori alkoi kulkea hieman paremmin, mutta ei silti oikein vastannut apuihin. Kun olimme kymmenisen minuuttia työstäneet oria valmennuksessa parempaan suuntaan ja pikkuhiljaa se alkoi lähestyä puomeja pirteämmin ja oli jo huomattavasti tarkempi jalkosensa kanssa, päätimme valmennuksen ja jäin jäähdyttelemään oria yksikseni maneesiin. Se pärisi tyytyväisenä rennossa ravissa ja venytti mukavasti itseään eteen-alas. Päätin käydä loppukäynnit maastossa, sillä ilma oli mahtava: puut hohtivat valkoisen lumipeitteen alla ja lumi narskui oriin kavioiden alla. Cubakin tuntui tykkäävän tekemästäni päätöksestä maastolenkin suhteen: se piristyi silmissä ja jalatkin kantoivat paremmin kuin maneesissa.

25. maaliskuuta 2011: Cuba on ollut hieman epäonninen, sillä se ilmeisesti liukastui tarhassaan muutama kuukausi sitten ja on siitä lähtien ollut potilaana. Ensimmäinen viikko tapaturman jälkeen eläinlääkäri kävi tallilla ja totesi kipeytymisen ja ontumisen taustalla olevan todennäköisesti jonkinnäköinen revähdys ja kehoitti käymään klinikalla tarkemmissa tutkimuksissa, mikäli ori ei ala muutaman viikon levon jälkeen näyttää paranemisen merkkejä. Ensimmäisen viikon se olikin lähes kokonaan karsinapotilaana, mitä nyt kävimme iltaisin orin hoitajan kanssa kävelyttämässä sitä puoli tuntia kerrallaan. Se on nyt jo pitkään vaikuttanut täysin parantuneelle, eikä liikkeessäkään näy yhdessäkään askellajissa epäpuhtautta, mutta ajattelin antaa sen pitää samantein pidemmän loman, jotta päästään aloittamaan oriin treenaaminen hyppykuntoon täysin puhtaalta pohjalta.
18. kesäkuuta 2011: Cuba kääntyi seitsenvuotiaaksi ja on aloittanut verkkaiseen tahtiin kilpailua loman jälkeen. Se voi todella hyvin ja tuntuu olevan vireessä. Toivon mukaan saamme koko orinelikon laitumelle joksikin aikaa ensi kuussa.

Astutusinfoa ja jälkikasvu

Cuba Libren isä LA. Gentleman kilpaili 150cm-tason esteradoilla. Ori menestyi radoilla erinomaisesti ja vanhempana muutti Saksaan jalostusoriksi. LA. Gentlemanin isä Manhattan oli grand prix -tason esteratsu, joka kilpaili aina 17-vuotiaaksi asti. Se ei harvinaisen ja erikoisen sukunsa vuoksi ollut kovinkaan suosittu tammanomistajien keskuudessa, vaikkei orissa itsessään mitää vikaa ollutkaan. LA. Gentlemanin emä Lady Candy aloitti uransa lupaavasti voittaen neli- ja viisivuotiaiden kilpasarjat. Kuusivuotiaana tamma kuitenkin loukkantui ja jäi unholaan, vaikka se parantuikin loukkaantumisesta täydellisesti. Tamma toimi vuosia harrasteratsuna, mutta myöhemmän omistajanvaihdoksen myötä se sai rouvaikäisenä vielä kaksi varsaa.

Cuba Libren emä Ginger Tonic oli luonteeltaan hapan tamma, joka oli kuitenkin kilparadoilla lähes vertaansa vailla. Tamma hyppäsi vaivatta 150cm-ratoja ja sitä kokeiltiin myös grand prix -tasolle, jolla mainittavaa menestystä ei kuitenkaan tullut. Ginger Tonicin isä Drawing Castles oli upea harmaa ori, joka kilpaili niin esteitä kuin kenttää. Parhaimmillaan ori hyppäsi 160cm-esteratoja. Se jätti useita satoja jälkeläisiä, joista osalle kertyi runsaastikin menestystä. Ginger Tonicin emä Margarita oli 130-140cm-tasolla kilpaillut tamma, joka kuitenkin jo kahdeksanvuotiaana siirrettiin kokonaan siitostammaksi. Se ehtikin jättää yksitoista varsaa ennen kuolemaansa.


Cuba Libre astuu vain estepainotteisia tammoja. Se on käytettävissä täysiveri- ja puoliveritammoille sekä tietyin ehdoin ratsuponikasvatukseen.

Theodore Rajalta, suomalainen puoliveriori, s. 27. huhtikuuta 2011, emä Vinhian Dream (fwb)

Kilpailutulokset

Kilpailukalenteriin merkitään vain orin parhaat kilpailutulokset. Orilla kilpaillaan tällä hetkellä noin 140cm -tasolla.

20/10/10 ERJ Cup Barrier, 110cm, 13/189
05/11/10 ERJ Diamonds, 130cm, 2/50
08/11/10 ERJ Diamonds, 130cm, 6/50
14/01/11 ERJ Rough Stallions, 160cm, 2/50
15/01/11 ERJ Rough Stallions, 160cm, 5/50
15/01/11 ERJ Charmyard Stud, 150cm, 7/60
21/01/11 ERJ Yksityistalli Nokkelan, 150cm, 4/80
27/01/11 ERJ Charmyard Stud, 150cm, 4/50
12/02/11 ERJ Calisota, 160cm, 5/40
20/03/11 ERJ Indis Villains, 150cm, 4/40
21/03/11 ERJ Indis Villains, 150cm, 2/40
22/03/11 ERJ Indis Villains, 150cm, 2/40
16/04/11 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 5/30
15/05/11 ERJ Kilpailukeskus Farconner, 130cm, 1/100
30/05/11 ERJ Dark Side Trakehners, 160cm, 4/30
04/06/11 ERJ Elisenda, 140cm, 3/36
13/06/11 ERJ Dark Side Trakehners, 160cm, 3/30
02/07/11 ERJ Dark Side Trakehners, 160cm, 3/50
03/07/11 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 5/40

30/10/10 KERJ Cup Lime, CCI/CIC2, 2/11
25/05/11 KERJ B.B. Steeds, CCI/CIC4, 3/30

cullamore@gmail.com Home